Ευφυής Εκπαίδευση

Ευφυείς Τεχνολογίες για την Εκπαίδευση

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Συχνά προβλήματα

Κάντε κλικ επάνω στο ζήτημα που σας ενδιαφέρει για να δείτε την προσφερόμενη λύση.

Πόσο εύκολοι είναι στη χρήση οι προβολείς;

Η νέα γενιά προβολέων είναι πολύ εύκολοι στην χρήση τους. Διαθέτουν αυτόματη αναγνώριση του σήματος εισόδου καθώς και αυτόματη ρύθμιση σε αρκετές από τις σημαντικές παραμέτρους προβολής, και φυσικά διαθέτουν το σύστημα "plug and play" . Φυσικά σε περίπτωση που χρειαστούν κάποιες ρυθμίσεις μπορούν πολύ εύκολα να πραγματοποιηθούν από το τηλεχειριστήριο της συσκευής. Επίσης πολλοί από τους προβολείς διαθέτουν ασύρματο ποντίκι για τον Η/Υ καθώς και ένα πολύ φιλικό περιβάλλον χειρισμών με απεικόνιση επί της οθόνης σε ελληνική γλώσσα.

Πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι προβολείς;

Μπορούμε να έχουμε προβολή οπουδήποτε έχουμε πάνω από δύο άτομα. Οι κυριότερες χρήσεις είναι σε παρουσιάσεις, εκπαίδευση, ομιλίες, συνέδρια, μεγάλες εκδηλώσεις και προβολές κινηματογραφικών ταινιών . Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οικιακές προβολές.

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο προβολέας για παρουσίασεις;

Η διόρθωση της τραπεζοειδούς παραμόρφωσης είναι το πλέον απαραίτητο χαρακτηριστικό ενός προβολέα για να έχουμε μία σωστή προβολή. Όλοι οι προβολείς διαθέτουν αυτήν την ρύθμιση ώστε να προσφέρουν στον ομιλητή μια απροβλημάτιστη και σωστή προβολή. Επίσης ο προβολέας είναι καλό να διαθέτει ψηφιακό ΖΟΟΜ ώστε ο ομιλητής να μπορεί να τονίσει ένα σημείο της προβολής του.

Xρησιμοποιούνται οι προβολείς για οικιακή χρήση;

Ναι, οι προβολείς διαθέτοντας εισόδους video , S-video και component και έχοντας συμβατότητα με τα συστήματα εικόνας NTSC, PAL, SECAM, 4.43NTSC, PAL60 καθώς και με σήματα απλά και προοδευτικά είναι απόλυτα κατάλληλοι για οικιακές προβολές με υψηλές απαιτήσεις. Ένα νέο χαρακτηριστικό που συμβάλει σε τέλειες οικιακές προβολές είναι και η σχεδόν αθόρυβη λειτουργία του συστήματος ψύξης των προβολέων.

Με ποιους τρόπους διαχειρίζομαι τον προβολέα;

Πέρα από την χρήση του τηλεχειριστηρίου του προβολέα μπορούμε να ελέγξουμε τις λειτουργίες του προβολέα μέσω της θύρας RS-232 από έναν Η/Υ.

Τι είναι η είσοδος PC Card slot;

Η είσοδος αυτή βρίσκεται πάνω στον προβολέα και βοηθάει στην προβολή στατικών εικόνων χωρίς την σύνδεση Η/Υ. Εισάγοντας μία κάρτα μνήμης στην οποία έχουμε αποθηκεύσει την παρουσίαση μας μπορούμε να προβάλουμε απευθείας στην οθόνη. Η αποθήκευση γίνεται σε αρχεία JPEG, BMP, TXT and HTML (μόνο κείμενο).
Κατά μέσο όρο, με κανονική χρήση, περισσότερες από 2000 ώρες. Ορισμένοι προβολείς έχουν μια οικονομική λειτουργία (whisper mode) που μπορεί να παρατείνει αυτό το χρονικό διάστημα.
Είναι ο λόγος μεταξύ των πιο φωτεινών και πιο σκούρων αποχρώσεων που μπορεί να αποδώσει ένας βιντεοπροβολέας.

Ποια η διαφορά μεταξύ του 3LCD και του LDP;

Το σύστημα 3LCD είναι η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη τεχνολογία προβολής στον κόσμο. Η τεχνολογία 3LCD χρησιμοποιεί τρεις επιφάνειες προβολής υγρών κρυστάλλων πολυσιλικόνης υψηλής θερμοκρασίας (HTPS LCD), απ' όπου έχει πάρει και την ονομασία 3LCD.
Ο τρόπος λειτουργίας της τεχνολογίας 3LCD είναι ο εξής: το λευκό φως διαχωρίζεται σε κόκκινο, πράσινο και μπλε με τη χρήση δύο διχρωϊκών κατόπτρων, που είναι ειδικά κάτοπτρα, τα οποία μεταδίδουν φως με ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος. Κάθε χρώμα περνάει στη συνέχεια μέσα από μια ειδική επιφάνεια προβολής LCD, προτού συνδυαστεί με τα άλλα χρώματα σε ένα πρίσμα. Μετά απ' αυτό, η εικόνα είναι έτοιμη να προβληθεί στην οθόνη.
DMD™* (Digital Micromirror Device) είναι μια τεχνολογία προβολής, στην οποία εκατοντάδες χιλιάδες προσεκτικά τοποθετημένα μικροκάτοπτρα είναι διατεταγμένα σε ένα υπόστρωμα ημιαγωγού. Κάθε κάτοπτρο αντιστοιχεί σε ένα pixel και προβάλλει μια εικόνα ανακλώντας το φως από την πηγή. Υπάρχουν διαθέσιμα συστήματα με ένα και με τρία τσιπ.
DLP™ (Digital Light Processing) είναι το όνομα του οπτικού συστήματος που χρησιμοποιεί DMD™.
Οι ονομασίες *DLP™ (Digital Light Processing) και DMD™ (Digital Micromirror Device) είναι εμπορικά σήματα της εταιρείας Texas Instruments Incorporated.

Oι βιντεοπροβολείς της Hitachi είναι συμβατοί με όλους τους υπολογιστές Apple Macintosh. Για ορισμένους υπολογιστές Macintosh, ενδέχεται να χρειάζεται ένας πρόσθετος προσαρμογέας.
Οι διαστάσεις της οθόνης πρέπει να είναι ανάλογες με το ακροατήριο .Οι θεατές πρέπει να βλέπουν από 1.5 ως 6 φορές το οριζόντιο μήκος της οθόνης. Οι προβολείς με φακό ΖΟΟΜ έχουν μία μεγαλύτερη ευκολία τοποθέτησης. Ο συντελεστής προβολής μας δείχνει την αναλογία του οριζοντίου της οθόνης σε σχέση με την απόσταση. Έτσι μπορούμε άνετα να υπολογίσουμε βάση του οριζοντίου της οθόνης την απόσταση που πρέπει να τοποθετήσουμε τον προβολέα.
Η απόσταση προβολής υπολογίζεται χρησιμοποιώντας τον συντελεστή προβολής του φακού. Αυτός μας δείχνει την απόσταση που πρέπει να τοποθετηθεί ο προβολέας για να πετύχουμε την αιτούμενη οθόνη. Για παράδειγμα, αν θέλουμε μια οθόνη 2 μέτρων οριζόντιο μήκος , πρέπει να πολλαπλασιάσουμε το οριζόντιο μήκος με τον συντελεστή του φακού (για παράδειγμα 2:1), οπότε η απόσταση είναι 4 μέτρα. Αν γνωρίζουμε την απόσταση και θέλουμε να βρούμε το οριζόντιο της οθόνης διαιρούμε την απόσταση με τον συντελεστή του φακού.

Τί είναι ένα ANSI Lumen;

Lumen είναι η μονάδα μέτρησης για την ενέργεια φωτός που ρέει στον αέρα. Ένα ANSI Lumen είναι μια τυποποιημένη μέτρηση του μέσου εξαγόμενου φωτός ενός προβολέα, το οποίο μετράται σε διαφορετικά σημεία της οθόνης.

Πόσα ANSI Lumen χρειάζομαι;

Υπάρχουν 2 βασικοί παράγοντες που καθορίζουν πόσα ANSI Lumens χρειάζεστε. Το μέγεθος της οθόνης και ο φωτισμός του περιβάλλοντος. Όσο μεγαλύτερη είναι η οθόνη και όσο περισσότερο φως υπάρχει στο περιβάλλον, τόσο περισσότερα θα είναι τα απαιτούμενα ANSI Lumens. Άλλοι συντελεστές που επηρεάζουν την απαιτούμενη φωτεινότητα είναι ο τύπος της οθόνης και οι τύποι των προβαλλομένων εικόνων. Σε ορισμένες χώρες υπάρχουν όρια στο βαθμό ANSI Lumen που μπορεί να έχει ένας προβολέας. Π.χ. στη Μεγαλη Βρετανία για εκπαιδευτικούς σκοπούς υπάρχει περιορισμός στα 1500 Lumens.

Τι φωτεινότητα πρέπει να έχει ο προβολέας;

Αυτοί οι προβολείς μας προσφέρουν χαρακτηριστικά κατάλληλα για φορητές προβολές. Με φωτεινότητες μέχρι και 1500 ANSI Lm είναι κατάλληλοι για μικρές παρουσιάσεις μέχρι και 30 άτομα αλλά με μεγάλη ευκολία μεταφοράς ακόμα και μέσα σε ένα χαρτοφύλακα.

Πόσο φωτεινός είναι ένας προβολέας έως 1.5 kg;

Η φωτεινότητα του προβολέα μετράται σε ANSI Lm και έχει άμεση σχέση με την φωτεινότητα του περιβάλλοντα χώρου καθώς και με το μέγεθος της οθόνης. Η φωτεινότητα των 1000 - 1500 ANSI είναι κατάλληλη για μικρές αίθουσες σεμιναρίων και οθόνες μέχρι 2 μέτρα, και η φωτεινότητα των 2000-3000 ANSI για μεγαλύτερες αίθουσες συνεδρίων και οθόνες πάνω από 2 μέτρα . Μεγάλα αμφιθέατρα και κινηματογράφοι με οθόνες μεγαλύτερες από 4 μέτρα απαιτούν φωτεινότητες από 4000 ANSI Lm και άνω. Η αντίθεση της εικόνας πρέπει να είναι τουλάχιστον 400:1 και σίγουρα υψηλότερη από αυτήν ώστε να έχουμε μία υψηλής ποιότητας προβαλλόμενης εικόνας .
Είναι σημαντικό ο προβολέας να υποστηρίζει την ανάλυση του Η/Υ με τον οποίο θα συνδεθεί.Έτσι η επιλογή της ανάλυσης του προβολέα πρέπει να γίνεται σε σχέση με την ανάλυση του Η/Υ και φυσικά την ανάλυση της εφαρμογής . Ειδικές τεχνικές επιτρέπουν την προβολή αναλύσεων μικρότερων και μεγαλυτέρων της φυσικής ανάλυσης του προβολέα. Φυσικά το βέλτιστο είναι η ανάλυση του προβολέα και του Η/Υ να είναι η ίδια.
  • Οδηγός για κάρτες μνήμης : Ένα δυνατό βοήθημα για περιπτώσεις που χρειάζεται εύκολη μεταφορά και προβολή χωρίς την σύνδεση Η/Υ.
  • Ηλεκτρονική γραφίδα επί της οθόνης : Δυνατότητα να γράψουμε επί της προβαλλόμενης εικόνας με την χρήση ενός USB ποντικιού για πιο δημιουργικές προβολές.
  • Δείκτης LASER : Χρήσιμο εργαλείο παρουσιάσεων ώστε να μπορούμε να δείχνουμε επί της προβαλλόμενης εικόνας το σημείο που αναφερόμαστε.
  • Ασύρματο ποντίκι : για έλεγχο του Η/Υ και της παρουσίασης από απόσταση με το τηλεχειριστήριο του προβολέα.
  • Ψηφιακή μεγέθυνση : Ένα εξίσου χρήσιμο εργαλείο παρουσιάσεων για παρουσίαση διάφορων λεπτομερειών της προβαλλόμενης εικόνας.
Οι περισσότεροι τύποι προβολέων διαθέτουν χειροκίνητη εστίαση με χειριστήριο πάνω στον φακό. Ο προβολέας με αυτοματη εστιαση, διαθέτει στην μπροστινή πλευρά έναν αισθητήρα που ελέγχει την εστίαση της εικόνας και ανάλογα ρυθμίζει τον φακό του.
Με την δυνατότητα αυτή που διαθέτουν οι προβολείς , η παρουσίαση μπορεί να γίνει ακόμα και σε έναν μαυροπίνακα αίθουσας διδασκαλίας - στην πραγματικότητα παντού - προσφέροντας πάντα μία τέλεια προβαλλόμενη εικόνα. Όταν η προβολή γίνεται πάνω σε έγχρωμη οθόνη ή τοίχο τότε μπορούμε να διορθώσουμε χειροκίνητα ή αυτόματα την χρωματική απόδοση της προβαλλόμενης εικόνας ώστε πάντα να έχουμε χρωματικά ισορροπημένη εικόνα .
Η παραμόρφωση που συνήθως συναντάμε στις προβολές ονομάζεται κάθετη τραπεζοειδής παραμόρφωση και έχει την μορφή της φωτογραφίας. Η αυτόματη διόρθωση αυτής της παραμόρφωσης γίνεται με έναν ειδικό αισθητήρα που ελέγχει την γωνία που προβάλει ο προβολέας και διορθώνει αυτόματα την εικόνα.
Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 22 Ιανουάριος 2009 20:05 )  

Είσοδος Πελατών

Επικοινωνήστε μαζί μας